بورس ایرانمدیریت مالی

مهم ترین نکاتی که باید در زمینه مدیریت ریسک و سرمایه در نظر داشته باشید

معرفی ریسک و روش های مدیریت آن در جهت بهینه سازی سبد سرمایه گذاری

مهم ترین نکاتی که باید در زمینه مدیریت ریسک و سرمایه در نظر داشته باشید

 

مدیریت ریسک و سرمایه همیشه سختی های خود را دارد اما اگر نکاتی درباره آن بدانید، کار شما خیلی ساده تر می شود و راحت تر می توانید سرمایه گذاری کنید. ریسک های مالی به دو دسته سیستماتیک و غیر سیستماتیک تقسیم می شوند. ریسک سیستماتیک بر کل اقتصاد و کلیه مشاغل تأثیر می گذارد. نمونه ای از ریسک سیستماتیک ضرر و زیان ناشی از رکود است. برای مدیریت ریسک و سرمایه در نظام سیستماتیک نیازمند برنامه ریزی های دقیق هستید. ریسک غیرسیستماتیک یعنی ریسکی که مختص صنعت یا شرکتی خاص است. این ریسک را می توان با برنامه ریزی دقیق به حداقل رساند.

نرخ بهره ، جنگ و رکود اقتصادی ممکن است باعث افزایش ریسک سیستماتیک شوند. برای مدیریت ریسک و سرمایه در این نوع ریسک، بهترین کار استفاده از مشاوران مالی است. ریسک سیستمیک را می توانید با استفاده از روش های Hedging کاهش دهید.

ریسک غیرسیستماتیک به عنوان “ریسک منحصر به فرد” هم شناخته می شود چون تنها مربوط به یک صنعت یا شرکت می باشد.

 

مدیریت ریسک و سرمایه

در کل هر چه ریسک بیشتری در سرمایه گذاری های خود انجام دهید، انتظار کسب سود بیشتری را دارید اما باید حواستان به مدیریت ریسک و سرمایه باشد تا شاهد ضررهای هنگفتی نباشید. از آنجایی که پیشبینی مقدار سود و ضرر کار بسیار مشکلی است بنابراین شما باید راهبردهای دقیق و مشخصی برای مدیریت ریسک و سرمایه خود داشته باشید.

ریسک سیستماتیک انواع مختلفی دارد ، اما اصلی ترین ویژگی ریسک سیستماتیک این است که شما می توانید سبد های سهام گوناگونی داشته باشید و در همین حال ریسک زیادی نکرده باشید. این شیوه از ریسک به دلیل فراگیر بودن در بازار اقتصادی به عنوان “ریسک بازار” یا “ریسک غیر قابل تقسیم” نیز شناخته می شود.

ریسک بهره: در این نوع ریسک با تغییر نرخ بهره، سرمایه گذاری فعلی شما نامطلوب به نظر می رسد یعنی اینکه احساس می کنید که در حال ضرر هستید.

ریسک تورم: ریسک تورم یعنی افزایش تورم باعث می شود بازده سرمایه گذاری فعلی شما نسبت به آنچه که انتظار داشتید کم تر باشد. مدیریت ریسک و سرمایه در صورت وجود داشتن تورم کار سختی است.

ریسک نقدینگی: یعنی شما نمی توانید به راحتی دارایی هایی که در دراز مدت جمع کرده اید را به فروش رسانید. مدیریت ریسک و سرمایه نقد کار نسبتا سختی نیست و با کمک یک حسابدار معمولی می توانید این ریسک را کاهش دهید.

تفاوت بین دارایی ها

دانستن تفاوت بین دارایی ها امر خیلی مهمی است

 دارایی های مالی را می توان به چند دسته اصلی طبقه بندی کرد این دسته ها عبارتند از: سهام ، اوراق قرضه ، املاک و مستغلات یا پول نقد. هر دسته مزایا و محدودیت های خاص خودش را دارد. وجه نقد ساده ترین دارایی ممکن است و ریسک اصلی آن نرخ تورم است.

مدیریت ریسک و سرمایه اوراق قرضه نسبتاً امن است  اما در معرض نرخ بهره و همچنین ریسک نقدینگی (ریسک سیستماتیک) قرار دارند. به این معنی که ممکن است در هنگام نیاز نتوانید آنها را به پول نقد تبدیل کنید.

سهام پرریسک ترین سرمایه گذاری در یک برهه زمانی کوتاه مدت است. همچنین نوسان بازار یک ریسک سیستماتیک قابل توجه محسوب می شود. اکثر افرادی که به بازار سهام وارد می شوند می خواهند سریع به سود دهی برسند،چنین چیزی تقریبا غیر ممکن و  برای کسب ثروت از بازار سرمایه شما باید فرد صبوری باشید.

املاک و مستغلات گزینه خوبی برای سرمایه گذاری ست اما مشکل املاک این است که شما نمی توانید آنها را فورا بفروشید و شاید فروش یک ملک سال ها زمان ببرد پس خیلی روی آنها حساب باز نکنید.

ریسک مالی مبتنی بر دارایی

 ریسک های متفاوتی در زمینه انواع دارایی داریم. به عنوان مثال برای وام مسکن وام را به شکل اوراق به شما می دهند. بانک با نرخ بهره ای که مشخص کرده روی این وام سود می کند. اگر شما وام را زودتر از موعد پرداخت کنید به بانک خسارت زده اید.

نرخ ریسک بهره در گذر زمان تغییر می کند و این به نفع بانک ها است. اگر نرخ بهره وام شما متغیر است باید ریسکِ تغییر مبلغ پرداختی اولیه را به جان بخرید یعنی ممکن است بانک از شما سود بیشتری به خاطر شرایط بد اقتصادی دریافت کند تا در این صورت خودش ضرر نکند.

ریسک بازار: یعنی یک دارایی با گذشت زمان ارزش خود را از دست بدهد.

ریسک نقدینگی: یعنی دارایی شما در زمان نیاز سریعا قابل تبدیل به پول نیست و مشخص نیست کی بتوانید آن را به پول نقد تبدیل کنید.

سطح ریسک پذری شما باید با نوع سرمایه گذاری که انجام می‌دهید مرتبط باشد.

 

ریسک خود را مدیریت کنید

 قبل از مدیریت ریسک و سرمایه ، باید پیش بینی کنید که چقدر احتمال دارد بابت سرمایه گذاری تان ضرر کنید. هدف شما باید در سرمایه گذاری تان مشخص باشد و همچنین از قبل باید میزان ریسکی که می توانید برای هر سرمایه گذاری تحمل کنید را مشخص کنید تا بعدا در زمینه مدیریت سرمایه و ریسک به مشکل بر نخورید.

سهام: خطرناک ترین شکل سرمایه گذاری است اما در دراز مدت می تواند بالاترین بازده را داشته باشد. هیچ ضمانتی در زمینه سهام نیست و سرمایه گذار باید اعتماد به نفس خوبی در هنگام نوسان بازار داشته باشد چون بیشتر سرمایه گذاران با کوچکترین ضرری پا پس میکشند و توانایی پایبندی به اصول مدیریت ریسک و سرمایه را ندارند.

اوراق قرضه نسبت به سهام ریسک کمتری دارند. چون بازپرداخت آنها تضمینی است.  میزان ریسک اوراق به صادر کننده آن بستگی دارد. بنابراین اوراق شرکت هایی را تهیه کنید که به آنها اعتماد دارید و میزان سرمایه آنها را می دانید. همچنین باید ریسک نرخ بهره را هم در نظر بگیرید. ریسک نرخ بهره بیشتر روی اوراق تاثیر می گذارد تا سهام. افزایش نرخ بهره به معنای افت قیمت اوراق بهادار است.

سرمایه گذاری های نقدی مانند حساب های کوتاه مدت ، حساب های پس انداز یا اوراق قرضه دولتی کمترین ریسک را دارند و مدیریت ریسک و سرمایه در این زمینه کار ساده ای است. این نوع سرمایه گذاری ها مطمئن هستند اما بازده کمی دارند.

سطح ریسکی که حاضرید متحمل شوید را مشخص کنید

 

 هنگام تصمیم گیری در مورد سطح کلی ریسک ، باید ارزیابی کنید که چگونه می خواهید از پول بدست آمده از سرمایه گذاری های تان در آینده استفاده کنید.

اگر قصد دارید در آینده نزدیک مبلغ زیادی (مانند خرید خانه) خرج کنید ، یا قرار است به زودی بازنشسته شوید. نباید ریسک زیادی بکنید و باید سرمایه گذاری های مطمئن تری انجام دهید. با مدیریت ریسک و سرمایه و انجام سرمایه گذاری های کوتاه مدت دیگر نیازی نیست که غصه بازار را بخورید و به راحتی سود می کنید. این سود زیاد نیست اما برای شما به صرفه است. سرمایه گذاری های بلند مدت، ریسک بیشتری را هم می طلبند. برای تحقق اهداف بلند مدت باید صبر کنید و در هنگام نوسان بازار هیجانی عمل نکنید.

با مدیریت ریسک و سرمایه، هدف مالی مشخصی برای خود تعیین کنید

 هدف مالی مشخص یعنی اینکه شما یک تاریخ معین برای رسیدن به هدف مالی خود تعیین کنید و به آن برسید. این زمان برای اکثر مردم دوران بازنشستگی است. سعی کنید که اهداف بلند پروازانه نداشته باشید و یک هدف مالی قابل درک و ممکن برای خود تعیین کنید.

 

در همین زمینه بخوانید:ده روش کاربردی برای کسب ثروت از بازار سرمایه

 

 

برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *